=

Gratis offertes vergelijken

=

Specialistisch advies

=

Bespaar met verduurzamen

=

Binnen 24 u je offerte in huis

All-Electric warmtepomp

// Wat is het en hoe werkt het?

Elektrische warmtepomp

Er wordt veel gesproken over de energietransitie. Uiteindelijk nemen we afscheid van fossiele brandstoffen en dan vormt het gebruik van een elektrische warmtepomp een goed alternatief. Of een dergelijke installatie toepasbaar is in een woning, hangt af van de omstandigheden. Er zijn bijvoorbeeld verschillen tussen nieuwe en bestaande woningen. Omdat nieuwbouwwoningen beter geïsoleerd zijn dan bestaande woningen zijn ze vaak beter voorbereid op toepassing van een elektrische warmtepomp.

Hoe werkt een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp (ook wel all-electric warmtepomp genoemd) werkt op stroom. De installatie haalt warmte uit de lucht of het (grond)water om een woning of water te verwarmen. Hierbij is het niet langer nodig een cv-ketel op gas te gebruiken om warmte en warm water te produceren. Omdat een warmtepomp niet direct grote hoeveelheden warm water levert, bijvoorbeeld om te douchen, wordt een boiler aan de installatie toegevoegd om voldoende warm water op voorraad te houden. Een boiler kan zowel los als geïntegreerd worden geleverd. Een losse boiler heeft het voordeel dat het volume optimaal kan worden afgestemd op de situatie van de klant.

// Met een warmtepomp

Minder CO2-uitstoot

Een elektrische warmtepomp haalt een groot deel van de warmte uit lucht, water of bodem en gebruikt daar op een doeltreffende manier elektriciteit voor. Natuurlijk speelt CO2-uitstoot ook een rol bij de keuze. Het gebruik van een elektrische warmtepomp leidt tot minder CO2-uitstoot rondom de woning, omdat er geen fossiele brandstof wordt verbruikt. Om CO2-uitstoot te verminderen en de energierekening te verlagen, kan men overwegen zonnepanelen aan te schaffen om voor extra, duurzaam opgewekte elektriciteit te zorgen.

Toepassing warmtepomp in nieuwbouw en bestaande bouw

Wanneer is een elektrische warmtepomp het meest effectief? Bij nieuwbouwprojecten worden isolatie, warmteafgifte en ventilatie optimaal op elkaar afgestemd, maar ook in bestaande bouw zijn er goede mogelijkheden. Woningen van na 2000 moeten dan wel een laag temperatuur afgiftesysteem hebben (bijvoorbeeld vloerverwarming) en voorzien zijn van de juiste isolatie. In andere gevallen kan een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel (een hybride installatie) uitkomst bieden.

Werken aan rendement

Voor een optimale werking van de elektrische warmtepomp zijn goede isolatie, vloerverwarming en/of lage temperatuurradiatoren of convectoren in de woning een vereiste. Een warmtepomp werkt namelijk met een verwarmingstemperatuur variërend van 35 tot 55°C, terwijl een cv-ketel tot 80°C levert. Een laag temperatuur afgiftesysteem, zoals we eerder al noemden, zorgt met die lagere temperaturen voor wooncomfort. Isolatie is onverminderd belangrijk: zonder goede isolatie van muren, vloer, dak en ramen is er veel warmteverlies en dat gaat ten koste van het rendement en het comfort.

elektrische warmtepomp

Aandachtspunten warmtepomp

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het keuzeproces. We hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

Bij bestaande bouw

Voldoet de isolatie van muren, dak, vloer en ramen?

Heeft de meterkast voldoende capaciteit? Een voorkeursregeling in de meterkast zorgt voor een slimme verdeling van energie, zodat er altijd voldoende capaciteit is

Aanleg van vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren is nodig als deze nog niet aanwezig zijn

Vergelijkbare kosten voor onderhoud in vergelijking met een cv-ketel

Vergelijkbare kosten voor onderhoud in vergelijking met een cv-ketel

Kort samengevat: voor een (recente) nieuwbouwwoning die goed geïsoleerd en luchtdicht is met een afgiftesysteem op lage temperatuur en eventueel zonnepanelen, kan een elektrische warmtepomp de juiste keuze zijn.

// Bespaar flink op de energierekening

Vraag je offertes voor een warmtepomp online aan!

Na verzending ontvang je binnen 24 uur 3 offertes per e-mail toegestuurd. Beantwoord de eerste vraag om te beginnen!

Wil je meer weten of heb je hulp nodig?

Neem contact op met ons gespecialiseerde team. We adviseren je graag!

Inhoud