=

Breedste aanbod

=

Onafhankelijk advies

=

Altijd scherpe prijzen

=

Gecertificeerde installateurs

Verdiepingsvloerisolatie

Wat is verdiepingsvloerisolatie?

Verdiepingsvloerisolatie verwijst naar het isoleren van de vloerconstructie tussen twee verdiepingen in een gebouw. Het wordt meestal toegepast op de vloeren van bovenverdiepingen of tussenverdiepingen om warmteverlies te verminderen, geluidsisolatie te bieden en het comfort te verbeteren.

Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot verdiepingsvloerisolatie:

 • Warmte-isolatie:
  Verdiepingsvloerisolatie helpt warmteverlies tussen de verdiepingen te verminderen. Het voorkomt dat warmte van de verwarmde verdieping naar de onverwarmde verdieping stroomt. Dit draagt bij aan het verbeteren van de energie-efficiëntie van het gebouw en kan leiden tot lagere verwarmingskosten.
 • Geluidsisolatie:
  Naast thermische isolatie kan verdiepingsvloerisolatie ook geluidsoverdracht tussen de verdiepingen verminderen. Het helpt bij het dempen van geluidstransmissie, waardoor een rustigere en meer comfortabele leefomgeving ontstaat.
 • Isolatiematerialen:
  Er zijn verschillende isolatiematerialen die kunnen worden gebruikt voor verdiepingsvloerisolatie, zoals glaswol, steenwol en cellulose De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van factoren zoals thermische prestaties, geluidsisolatie-eigenschappen, brandveiligheid en budget.
 • Installatiemethoden:
  De installatiemethode voor verdiepingsvloerisolatie kan variëren afhankelijk van de vloerconstructie. In sommige gevallen kan de isolatie tussen de balken of spanten worden geplaatst, terwijl bij andere constructies de isolatie bovenop de vloer wordt aangebracht. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en eventueel een professionele aannemer te raadplegen om ervoor te zorgen dat de isolatie correct en efficiënt wordt geïnstalleerd.

Het isoleren van verdiepingsvloeren kan zorgen voor energiebesparingen, verbeterd comfort en geluidsisolatie in een gebouw. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen en een geschikt isolatiemateriaal te kiezen op basis van de specifieke vloerconstructie en isolatiebehoeften van het gebouw. Collectief Duurzaam werkt uitsluitend met gecertificeerde isolatiebedrijven die vakkundig te werk gaan.

 

Verdiepingsvloerisolatie
Verdiepingsvloerisolatie
Verdiepingsvloerisolatie

Besparing verdiepingsvloerisolatie

Verdiepingsvloerisolatie kan verschillende voordelen bieden en leiden tot besparingen op energiekosten. Hier zijn enkele manieren waarop verdiepingsvloerisolatie kan helpen besparen:

 • Verminderd warmteverlies:
  Verdiepingsvloerisolatie voorkomt dat warmte van een verwarmde verdieping naar een onverwarmde verdieping weglekt. Hierdoor blijft de warmte langer behouden in de verwarmde ruimte, waardoor de behoefte aan verwarming op de verwarmde verdieping wordt verminderd. Dit kan leiden tot lagere stookkosten en energiebesparingen.
 • Energie-efficiëntie:
  Door het verminderen van warmteverlies tussen verdiepingen kan verdiepingsvloerisolatie de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren. Hierdoor is er minder energie nodig om de gewenste temperatuur op elke verdieping te handhaven, wat resulteert in lagere energiekosten op de lange termijn.
 • Geluidsisolatie:
  Verdiepingsvloerisolatie kan ook bijdragen aan geluidsisolatie tussen de verdiepingen. Het kan de geluidsoverdracht van geluiden, zoals voetstappen, stemmen en andere geluiden, verminderen. Dit draagt bij aan een betere geluidsisolatie en een rustigere leefomgeving op elke verdieping.
 • Comfortverbetering:
  Door de isolatie van verdiepingsvloeren wordt het temperatuurverschil tussen de verdiepingen verminderd. Dit draagt bij aan een meer gelijkmatige temperatuurverdeling in het gebouw, wat het comfort verhoogt. Het voorkomt ook koude vloeren op de onverwarmde verdiepingen, waardoor het comfortniveau wordt verbeterd.

De daadwerkelijke besparingen die worden behaald met verdiepingsvloerisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van de isolatie, het isolatiemateriaal, de lokale klimatologische omstandigheden, het energieverbruikspatroon en de energieprijzen. Collectief Duurzaam helpt u om een nauwkeurige beoordeling te krijgen van de potentiële besparingen die verdiepingsvloerisolatie in uw specifieke situatie kan opleveren. Wij kunnen u ook helpen bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en het berekenen van de terugverdientijd.

Collectief Duurzaam heeft  een besparing rekentool ontwikkeld om het voor woningeigenaren makkelijker te maken om zelf de mogelijke besparing te berekenen. Via onderstaande button kunt u gebruik maken van de rekentool.

Werkwijze verdiepingsvloerisolatie

De werkwijze voor verdiepingsvloerisolatie kan variëren afhankelijk van de specifieke vloerconstructie en het gekozen isolatiemateriaal. Hier is een algemene werkwijze die vaak wordt gevolgd:

 • Inspectie en voorbereiding:
  Voordat de isolatiewerkzaamheden beginnen, wordt de vloerconstructie geïnspecteerd om eventuele schade, vochtproblemen of andere complicaties vast te stellen. Indien nodig worden reparaties uitgevoerd voordat de isolatie wordt geïnstalleerd. Ook kunnen eventuele obstakels, zoals meubels, worden verplaatst om toegang tot de vloer mogelijk te maken.
 • Reiniging en voorbereiding van de vloer:
  De vloer wordt grondig gereinigd om ervoor te zorgen dat het oppervlak schoon en vrij van stof en vuil is. Indien nodig worden oude vloerbedekking, tapijt of andere afwerklagen verwijderd.
 • Isolatiemateriaal kiezen:
  Op basis van de vloerconstructie, isolatiebehoeften en budget wordt het geschikte isolatiemateriaal gekozen. Dit kan bijvoorbeeld glaswol, steenwol of cellulose zijn.
 • Installatie van de isolatie:
  Het isolatiemateriaal wordt op de juiste manier geïnstalleerd volgens de instructies van de fabrikant en/of de aanbevelingen van een professionele isolatie-aannemer. Dit kan betekenen dat de isolatie tussen de balken of spanten wordt geplaatst, of dat het bovenop de vloer wordt gelegd en afgedekt met een geschikte afwerkingslaag.
 • Afdichten van kieren en naden:
  Om ervoor te zorgen dat er geen luchtlekken zijn, worden kieren en naden in de vloerconstructie afgedicht. Dit kan worden gedaan met behulp van geschikte afdichtingsmiddelen, zoals kit of tape, om een luchtdichte barrière te creëren.
 • Afwerking:
  Na de installatie van de isolatie kan de vloer worden afgewerkt met de gewenste vloerafwerking, zoals tapijt, laminaat, tegels of houten vloerdelen.

Het is belangrijk op te merken dat de werkwijze en specifieke stappen kunnen variëren op basis van het type vloerconstructie, isolatiemateriaal en andere factoren. Collectief Duurzaam helpt om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met vloerisolatie en werkt volgens de geldende kwaliteitsnormen en richtlijnen.

Kosten verdiepingsvloerisolatie

De kosten voor verdiepingsvloerisolatie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de te isoleren oppervlakte, het type isolatiemateriaal en de specifieke kenmerken van de woning. Collectief Duurzaam helpt u om een offerte op maat aan te vragen bij een professioneel isolatiebedrijf.

Over het algemeen worden de kosten voor verdiepingsvloerisolatie berekend op basis van vierkante meters (m²) te isoleren oppervlakte. De gemiddelde prijs varieert meestal tussen de €20 en €35 per m², inclusief arbeidskosten en materiaalkosten. Houd er rekening mee dat deze prijsindicatie slechts een ruwe schatting is en de werkelijke kosten kunnen verschillen.

Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het bepalen van de kosten:

 • Isolatiemateriaal:
  De keuze van het isolatiemateriaal heeft invloed op de kosten. Materialen hebben verschillende prijsniveaus. De prijs kan ook variëren afhankelijk van de thermische prestaties en andere eigenschappen van het isolatiemateriaal.
 • Oppervlakte van de vloer:
  De totale oppervlakte van de te isoleren vloer beïnvloedt de kosten. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer isolatiemateriaal er nodig is, wat de kosten kan verhogen.
 • Installatiemethode:
  De installatiemethode kan ook van invloed zijn op de kosten. Afhankelijk van de vloerconstructie kan de isolatie tussen de balken of spanten worden geplaatst, of bovenop de vloer worden gelegd. De benodigde arbeid en materialen kunnen variëren afhankelijk van de installatiemethode.
 • Extra kosten:
  Houd rekening met eventuele extra kosten, zoals voorbereidende werkzaamheden, het verwijderen van bestaande vloerafwerking, het afdichten van kieren en naden, en eventuele aanpassingen aan leidingen of ventilatieopeningen.

Naast de kosten voor de isolatiewerkzaamheden zelf, kunnen er nog andere kostenposten zijn, zoals eventuele voorbereidende werkzaamheden, het verwijderen van puin (indien nodig) en het maken van openingen in de vloer. Deze kosten kunnen ook variëren, afhankelijk van de specifieke situatie van de woning.

Het is in de meeste gevallen raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven om een goed beeld te krijgen van de kosten en de aangeboden diensten. Daarnaast kunnen er ook subsidiemogelijkheden of andere financiële regelingen beschikbaar zijn die de kosten van verdiepingsvloerisolatie kunnen verlagen. De energiebesparingsadviseurs van Collectief Duurzaam kunnen hierin ondersteunen of verzorgen de subsidieaanvraag van A tot Z. Ook zijn er duurzaamheidleningen beschikbaar tegen aantrekkelijke rentes. Klik op de onderstaande button voor meer informatie over duurzaamheidsleningen.

Warmtefonds

// Voordelig isoleren

Materialen verdiepingsvloerisolatie

U kunt de verdiepingsvloer laten isoleren met een aantal soorten isolatiemateriaal. De verschillen tussen de materialen zijn klein maar in sommige situaties zijn niet alle materialen geschikt. Collectief Duurzaam werkt samen met landelijke partners die ieder gespecialiseerd zijn met de nieuwste en meest gangbare producten voor het isoleren van de vloer.

Minerale wol

Minerale wol is een wolsoort die speciaal ontwikkeld is voor inblaastoepassingen. De speciale vezelstructuur van de minerale wol zorgt ervoor dat er een duurzame isolatiedeken ontstaat die niet inklinkt en vochtafstotend is.

De voordelen van Minerale wol

Hoge isolatiewaarde

Het product beschikt over een prima akoestische isolatiewaarde

100% recyclebaar

Optimale vulling en verdeling

Wol
Naturoll

Glaswoldekens

Glaswoldekens een glaswol isolatiemateriaal dat in rollen wordt geleverd.  Glaswol is een populair isolatiemateriaal dat wordt geproduceerd door het smelten van zand en gerecyclede glasvezels, waarna deze vezels worden gebonden met een bindmiddel. Dit zorgt ervoor dat er minder jeuk ontstaat bij het verwerken van het isolatiemateriaal

De voordelen van Glaswoldekens

Hoge isolatiewaarde

Brandwerend, vochtwerend, waterafstotend en dampdoorlatend

Het product beschikt over een prima akoestische isolatiewaarde

Duurzaam product

Steenwol

Steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente, een natuurlijk materiaal dat in grote hoeveelheden overal op aarde aanwezig is. Gesteenten worden gesorteerd en geplet, gemengd met uitgegloeide steenkolen en metaalschuim en vervolgens gesmolten in een oven.

De voordelen van Steenwol

Hoge isolatiewaarde

Brandwerend, vochtwerend en dampdoorlatend

Het product beschikt over een hoge akoestische isolatiewaarde

Duurzaam product

Steenwol
Cellulose

Cellulose

Cellulose is een natuurlijk isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van gerecyclede kranten, karton of ander papierafval. Het is een van de oudste vormen van isolatie en wordt al tientallen jaren gebruikt in de bouwsector.

De voordelen van Cellulose

Hoge isolatiewaarde

Brandwerend, vochtwerend, waterafstotend en dampdoorlatend

Het product beschikt over een prima akoestische isolatiewaarde

Duurzaam product

// Bespaar flink op de energierekening

Vraag je offerte voor verdiepingsvloerisolatie online aan!

Na uw offerteaanvraag plannen wij samen met één van onze isolatieadviseurs een adviesgesprek met u in om de situatie te beoordelen. Na de beoordeling en het bespreken van uw wensen, stelt de isolatieadviseur direct een offerte op voor de gekozen maatregelen!

Overige isolatiemaatregelen

spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Bodemisolatie

Bodemisolatie

Dakisolatie

Dakisolatie

Verdiepingsvloerisolatie

Verdiepingsvloerisolatie

Spouwsweep

Spouwmuurisolatie verwijderen

Welk isolatiebedrijf voor verdiepingsvloerisolatie?

Om een goed isolatiebedrijf te vinden, zijn er verschillende stappen die Collectief Duurzaam volgt wanneer wij bedrijven selecteren voor een partnerschap:

 • Ervaring:
  Isolatiebedrijven die namens Collectief Duurzaam huizen isoleren hebben allen aantoonbaar ervaring. Hierbij kijken wij naar de ervaring van de isolatiespecialisten, adviseurs en leidinggevenden.
 • Certificaten en Diploma’s:
  Wij Controleren of het isolatiebedrijf gecertificeerd is bij één van de twee bestaande certificeringsinstanties; SKG-IKOB of Insula Certificatie. Deze certificeringen geven aan dat het bedrijf voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en richtlijnen.
 • Klanttevredenheid:
  Klanttevredenheid staat bij Collectief Duurzaam hoog in het vaandel. Dit houdt niet op zodra wij onze klanten koppelen aan een geschikt isolatiebedrijf. Klanttevredenheid heeft het hoogste prioriteit voor ons. Collectief Duurzaam gaat enkel een samenwerking aan met isolatiebedrijven die veelal tevreden klant kent en adequaat handelen op klachten van haar klanten.
 • Verzekering en garantie:
  Wij controleren of het isolatiebedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft en garanties biedt op zowel de gebruikte materialen als de uitgevoerde werkzaamheden. Dit geeft de klanten Collectief Duurzaam gemoedsrust en bescherming in geval van eventuele problemen in de toekomst.

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een isolatiebedrijf. Collectief Duurzaam neemt de tijd om onderzoek te doen en verschillende opties te overwegen voordat wij een definitieve keuze maakt.

Isolatiecollectief in Nederland

Collectief Duurzaam organiseert regelmatig een isolatiecollectief in verschillende regio’s in Nederland. Maar wat houdt een isolatiecollectief nou eigenlijk in? in de context van woningisolatie, verwijst het naar een groep mensen die gezamenlijk besluiten om isolatiewerkzaamheden uit te laten voeren aan hun woningen. Dit kan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie of verdiepingsvloerisolatie zijn. Door samen te werken als collectief kunnen de deelnemers profiteren van verschillende voordelen, zoals kostenefficiëntie, gemak en het stimuleren van duurzaamheid. Hier zijn enkele aspecten van een collectief op het gebied van woningisolatie:

 • Kostenefficiëntie:
  Door als collectief op te treden, kunnen deelnemers profiteren van groepskortingen en gezamenlijke inkoop van isolatiematerialen en diensten. Dit kan resulteren in lagere kosten per woning in vergelijking met individuele isolatieprojecten.
 • Expertise en begeleiding:
  Een isolatiecollectief kan deelnemers voorzien van gezamenlijke expertise en begeleiding gedurende het hele isolatieproces. Dit kan variëren van het verstrekken van informatie over beschikbare isolatiemethoden en materialen tot het helpen bij het selecteren van betrouwbare isolatiebedrijven.
 • Vereenvoudigd proces:
  Door als collectief op te treden, kunnen deelnemers het isolatieproces vereenvoudigen. Ze kunnen gezamenlijk de planning, coördinatie en communicatie met isolatiebedrijven regelen, wat het hele proces efficiënter maakt.
 • Stimulering van duurzaamheid:
  Collectieve isolatie-initiatieven dragen bij aan het bevorderen van duurzaamheid en energiebesparing op gemeenschapsniveau. Door gezamenlijk isolatiewerkzaamheden uit te voeren, kunnen collectieven bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verlagen van de energiebehoeften in de buurt.

Het vormen van een collectief voor woningisolatie kan verschillende vormen aannemen, variërend van initiatieven via lokale overheden of energiecoöperaties. Het is voor Collectief Duurzaam belangrijk om samen te werken met betrouwbare partners en voldoende informatie in te winnen om ervoor te zorgen dat het collectieve isolatieproject succesvol en effectief is voor de woningeigenaren.

Beter energielabel na verdiepingsvloerisolatie

Verdiepingsvloerisolatie kan een positieve invloed hebben op het energielabel van een woning. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is op een schaal van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energie-onzuinig).

Door verdiepingsvloerisolatie te laten aanbrengen, kan de warmteoverdracht door de buitenmuur aanzienlijk verminderd worden. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat en dat de woning efficiënter kan worden verwarmd. Hierdoor kan het energieverbruik worden verminderd, wat resulteert in lagere energiekosten en een lagere CO2-uitstoot.

Verdiepingsvloerisolatie kan bijdragen aan een verbetering van het energielabel van een woning, vooral als de woning voorheen een lage isolatiewaarde had. Het exacte effect op het energielabel is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huidige isolatiewaarde van de woning, andere energiebesparende maatregelen die zijn genomen, het type isolatiemateriaal en de algehele energie-efficiëntie van de woning.

Het is belangrijk op te merken dat het energielabel niet alleen gebaseerd is op verdiepingsvloerisolatie, maar ook rekening houdt met andere aspecten, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, ramen en deuren, verwarmingssystemen en ventilatie. Het aanbrengen van verdiepingsvloerisolatie kan echter een significante bijdrage leveren aan het verbeteren van de energieprestaties van een woning en daarmee het energielabel. Klik op de onderstaande button voor met informatie over de wetten en regels rondom energielabels voor woningen.

Energielabel

Stijgende woningwaarde door verdiepingsvloerisolatie

Verdiepingsvloerisolatie kan een positieve invloed hebben op de waarde van een woning. Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers, omdat het energie-efficiënter is en lagere energiekosten met zich meebrengt. Hier zijn een paar manieren waarop verdiepingsvloerisolatie de woningwaarde kan beïnvloeden:

 • Energie-efficiëntie:
  verdiepingsvloerisolatie verbetert de energie-efficiëntie van een woning door warmteverlies te verminderen. Potentiële kopers zien dit als een positief aspect, omdat het hen in staat stelt om energie en geld te besparen op de lange termijn.
 • Lagere energiekosten:
  Door verdiepingsvloerisolatie kan de woning beter geïsoleerd worden, waardoor er minder warmte verloren gaat en de behoefte aan verwarming afneemt. Dit vertaalt zich in lagere energiekosten voor de bewoners, wat een aantrekkelijk verkoopargument kan zijn.
 • Comfort:
  Een goed geïsoleerde woning met verdiepingsvloerisolatie biedt meer comfort, doordat er minder tocht en koude plekken zijn. Dit kan aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers, omdat zij op zoek zijn naar een comfortabele leefomgeving.
 • Verminderde geluidsoverdracht:
  verdiepingsvloerisolatie kan ook de geluidsoverdracht van buiten naar binnen verminderen, waardoor de woning stiller en rustiger wordt. Dit kan vooral belangrijk zijn in drukke stedelijke gebieden of bij woningen die dicht bij wegen of andere bronnen van geluidsoverlast liggen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de exacte impact van verdiepingsvloerisolatie op de woningwaarde kan variëren, afhankelijk van andere factoren zoals de locatie van de woning, de algemene staat van onderhoud, het bouwjaar, de grootte en het type woning. Het is raadzaam om een professionele taxateur te raadplegen om een nauwkeurige inschatting te krijgen van de waardevermeerdering die verdiepingsvloerisolatie kan bieden voor een specifieke woning.

Overige verduurzamende maatregelen

Isolatie

Isolatie

warmtepomp

Warmtepomp

zonnepanelen

Zonnepanelen

isolatiekozijnen

Isolatiekozijnen

isolatieglas

Isolatieglas

Woningscan

Woningscan

Wil je meer weten of heb je hulp nodig?

Neem contact op met ons gespecialiseerde team. We adviseren je graag!

Inhoud