=

Breedste aanbod

=

Onafhankelijk advies

=

Altijd scherpe prijzen

=

Gecertificeerde installateurs

Bodemisolatie

Wat is bodemisolatie?

Bodemisolatie, ook wel bekend als kruipruimte-isolatie, is een techniek waarbij de bodem van de kruipruimte onder een gebouw wordt geïsoleerd. Het wordt voornamelijk toegepast in gebouwen met een kruipruimte onder de begane grond, zoals huizen en sommige commerciële gebouwen.

Hier zijn de belangrijkste aspecten van bodemisolatie:

 • Doel van bodemisolatie:
  Het hoofddoel van bodemisolatie is het voorkomen van vochtproblemen en het verminderen van warmteverlies. Door de kruipruimte te isoleren, wordt vocht uit de bodem geïsoleerd, waardoor vochtproblemen, zoals condensatie en schimmelvorming, worden verminderd. Bovendien vermindert bodemisolatie de warmteoverdracht vanuit de kruipruimte naar de bovenliggende ruimtes, waardoor de energie-efficiëntie van het gebouw verbetert.
 • Isolatiematerialen:
  Verschillende isolatiematerialen kunnen worden gebruikt voor bodemisolatie, waaronder geëxpandeerd polystyreen (EPS), isolatiechips en schelpen. Deze materialen zijn bestand tegen vocht en schimmelgroei en kunnen effectief warmteoverdracht verminderen.
 • Installatieproces:
  Het installatieproces van bodemisolatie omvat meestal het schoonmaken en voorbereiden van de kruipruimte, het aanbrengen van een vochtwerende laag op de bodem, het plaatsen van isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte en het afdekken van het isolatiemateriaal met een vochtbestendige folie of een afdekzeil. Het isolatiemateriaal wordt meestal op maat gesneden om alle ruimtes te bedekken en eventuele kieren en openingen te minimaliseren.
 • Voordelen van bodemisolatie:
  Bodemisolatie kan verschillende voordelen bieden, waaronder het verminderen van vochtproblemen, het voorkomen van schimmelvorming, het verbeteren van de luchtkwaliteit in het gebouw, het verminderen van warmteverlies, het verlagen van de energiekosten en het verhogen van het comfortniveau in de bovenliggende ruimtes.

Bodemisolatie kan een effectieve manier zijn om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren en het comfortniveau te verhogen. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen en een geschikt isolatiemateriaal te kiezen op basis van de specifieke vloerconstructie en isolatiebehoeften van het gebouw. Collectief Duurzaam werkt uitsluitend met gecertificeerde isolatiebedrijven die vakkundig te werk gaan.

Bodemisolatie
Bodemisolatie
Bodemisolatie

Besparing bodemisolatie

Bodemisolatie kan verschillende voordelen bieden die kunnen leiden tot energiebesparingen en lagere energiekosten. Hier zijn enkele manieren waarop bodemisolatie kan bijdragen aan besparingen:

 • Vermindering van warmteverlies:
  Bodemisolatie helpt om warmteverlies vanuit de kruipruimte naar de bovenliggende ruimtes te verminderen. Dit betekent dat er minder warmte nodig is om het gebouw op een comfortabele temperatuur te houden, wat resulteert in lagere stookkosten.
 • Verhoogde energie-efficiëntie:
  Door het verminderen van warmteverlies, kan bodemisolatie de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren. Dit kan resulteren in een lager energieverbruik en lagere energiekosten op de lange termijn.
 • Voorkoming van vochtproblemen:
  Bodemisolatie helpt om vocht uit de kruipruimte te isoleren, waardoor vochtgerelateerde problemen, zoals condensatie en schimmelvorming, worden verminderd. Het voorkomen van vochtproblemen kan op zijn beurt de onderhouds- en herstelkosten verminderen die verband houden met schade veroorzaakt door vocht.
 • Verhoogd comfortniveau:
  Door het verminderen van vocht en het isoleren van de kruipruimte, kan bodemisolatie het comfortniveau in de bovenliggende ruimtes verbeteren. Dit kan resulteren in een aangenamere leefomgeving en een verhoogde tevredenheid van de bewoners.

Het exacte bedrag aan besparingen dat kan worden bereikt met bodemisolatie varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de kruipruimte, de kwaliteit van de isolatie, de energieprijzen en het energieverbruikspatroon van het gebouw. Collectief Duurzaam helpt u om een nauwkeurige beoordeling te krijgen van de potentiële besparingen die vloerisolatie in uw specifieke situatie kan opleveren. Wij kunnen u ook helpen bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en het berekenen van de terugverdientijd.

Collectief Duurzaam heeft  een besparing rekentool ontwikkeld om het voor woningeigenaren makkelijker te maken om zelf de mogelijke besparing te berekenen. Via onderstaande button kunt u gebruik maken van de rekentool.

Werkwijze bodemisolatie

De werkwijze voor bodemisolatie kan variëren afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de specifieke kenmerken van de kruipruimte. Over het algemeen omvat het proces van bodemisolatie de volgende stappen:

 • Inspectie en voorbereiding:
  Een inspectie van de kruipruimte wordt uitgevoerd om de conditie ervan te beoordelen en eventuele vochtproblemen of schade te identificeren. Indien nodig worden reparaties uitgevoerd voordat de isolatie wordt aangebracht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kruipruimte schoon en droog is voordat de isolatie wordt geïnstalleerd.
 • Isolatiemateriaal kiezen:
  Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor bodemisolatie, zoals isolatiechips, isolatieparels, schuimplaten of minerale wol. Het isolatiemateriaal kan worden gekozen op basis van factoren zoals isolatiewaarde, vochtbestendigheid en beschikbaarheid.
 • Aanbrengen van vochtwerende laag:
  Voordat het isolatiemateriaal wordt geplaatst, wordt meestal een vochtwerende laag aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Dit kan bestaan uit een folie of een speciale coating die voorkomt dat vocht uit de bodem de kruipruimte binnendringt.
 • Plaatsing van isolatiemateriaal:
  Het isolatiemateriaal wordt vervolgens op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Dit kan gebeuren door het materiaal gelijkmatig over de gehele oppervlakte te verspreiden of door het te plaatsen op specifieke gebieden waar warmteverlies of vochtproblemen het grootst zijn.
 • Afdekken van de isolatie:
  Afhankelijk van het isolatiemateriaal kan het nodig zijn om de isolatie af te dekken met een vochtbestendige folie, een afdekzeil of een ander geschikt materiaal. Dit helpt de isolatie op zijn plaats te houden en beschermt het tegen vocht en beschadiging.

Het is belangrijk op te merken dat de werkwijze en specifieke stappen kunnen variëren op basis van het type vloerconstructie, isolatiemateriaal en andere factoren. Collectief Duurzaam helpt om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met vloerisolatie en werkt volgens de geldende kwaliteitsnormen en richtlijnen.

Kosten bodemisolatie

De kosten van bodemisolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kruipruimte, het gekozen isolatiemateriaal, de bereikbaarheid van de kruipruimte en regionale prijsverschillen.

Over het algemeen kan bodemisolatie kosteneffectiever zijn dan andere vormen van isolatie, zoals dakisolatie of gevelisolatie. Het kan een goede investering zijn vanwege de energiebesparingen en de verbetering van het comfortniveau in het gebouw.

 • Gemiddelde kosten:
  Over het algemeen liggen de kosten voor bodemisolatie tussen de €15 en €30 per vierkante meter. Dit is een ruwe schatting en de werkelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de specifieke situatie.
 • Isolatiemateriaal:
  Het gekozen isolatiemateriaal kan invloed hebben op de prijs. Verschillende isolatiematerialen hebben verschillende prijsniveaus. Het is belangrijk om niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar de isolatiewaarde, duurzaamheid en andere eigenschappen van het isolatiemateriaal.
 • Kruipruimteconditie:
  Als er sprake is van vochtproblemen, beschadigingen of andere complicaties in de kruipruimte, kunnen er extra kosten zijn om deze problemen aan te pakken voordat de isolatie kan worden geïnstalleerd.
 • Bereikbaarheid:
  De toegankelijkheid van de kruipruimte kan ook van invloed zijn op de prijs. Als de kruipruimte moeilijk toegankelijk is, kan dit extra arbeidstijd en kosten met zich meebrengen.

Daarnaast is het belangrijk om te overwegen dat bodemisolatie op de lange termijn kostenbesparingen kan opleveren door lagere energiekosten en minder onderhoudskosten als gevolg van verminderde vochtproblemen. Het kan ook de waarde van het gebouw verhogen door de verbeterde energie-efficiëntie en het comfortniveau.

Het is in de meeste gevallen raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven om een goed beeld te krijgen van de kosten en de aangeboden diensten. Daarnaast kunnen er ook subsidiemogelijkheden of andere financiële regelingen beschikbaar zijn die de kosten van vloerisolatie kunnen verlagen. De energiebesparingsadviseurs van Collectief Duurzaam kunnen hierin ondersteunen of verzorgen de subsidieaanvraag van A tot Z. Ook zijn er duurzaamheidleningen beschikbaar tegen aantrekkelijke rentes. Klik op de onderstaande button voor meer informatie over duurzaamheidsleningen.

Warmtefonds

// Voordelig isoleren

Materialen bodemisolatie

U kunt de bodem laten isoleren met een aantal soorten isolatiemateriaal. De verschillen tussen de materialen zijn klein maar in sommige situaties zijn niet alle materialen geschikt. Collectief Duurzaam werkt samen met landelijke partners die ieder gespecialiseerd zijn met de nieuwste en meest gangbare producten voor het isoleren van de kruipruimte.

HR++ EPS Parels

HR++ EPS parels zijn kleine grijze korrels. De grijze kleur wordt veroorzaakt door de toevoeging van grafiet. Het grafiet zorgt voor reflectie, waardoor de parels nog beter isoleren. Daardoor is er minder energie nodig en verbetert het leefklimaat in huis.

De voordelen van HR++ EPS Parels

Hoge isolatiewaarde

Vochtwerend, waterafstotend en dampdoorlatend

Bij grondwater blijven de isolatieparels drijven

Isolatieparels zijn licht van gewicht

EPS
Isolatiechips

Isolatiechips

Isolatiechips zijn vochtbestendige vlokken polystyreen (piepschuim) waarmee je optimaal een vochtige en koude bodem isoleert in je kruipruimte. Ze zijn goedkoop en door hun licht gewicht makkelijk om aan te brengen. Isolatiechips bestaat uit gerecycleerd polystyreen en voor 99% uit lucht.

De voordelen van isolatiechips

Prima isolatiewaarde

Vochtwerend, waterafstotend en dampdoorlatend

Bij grondwater blijven de isolatiechips drijven

Relatief goedkoop

Schelpenisolatie

Dit type isolatie is letterlijk een laag schelpen op de bodem van de kruipruimte. Dit natuurlijke, duurzame isolatiemateriaal is ontgonnen uit zee-schelpjes. Let op: bodemisolatie met schelpen houdt vooral vocht vast. De schelpen zorgen er dus voor dat je kruipruimte droog blijft, maar de thermische isolatie is beperkter dan bij EPS-parels en isolatiechips.

De voordelen van schelpen

100% natuurlijk product

Hoge mate in staat om vocht op te nemen

Voor kruipruimtes met hoog grondwater

Geschikt voor lage kruipruimtes

Schelpen

// Bespaar flink op de energierekening

Vraag je offerte voor bodemisolatie online aan!

Na uw offerteaanvraag plannen wij samen met één van onze isolatieadviseurs een adviesgesprek met u in om de situatie te beoordelen. Na de beoordeling en het bespreken van uw wensen, stelt de isolatieadviseur direct een offerte op voor de gekozen maatregelen!

Overige isolatiemaatregelen

spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Bodemisolatie

Bodemisolatie

Dakisolatie

Dakisolatie

Verdiepingsvloerisolatie

Verdiepingsvloerisolatie

Spouwsweep

Spouwmuurisolatie verwijderen

Welk isolatiebedrijf voor bodemisolatie?

Om een goed isolatiebedrijf te vinden, zijn er verschillende stappen die Collectief Duurzaam volgt wanneer wij bedrijven selecteren voor een partnerschap:

 • Ervaring:
  Isolatiebedrijven die namens Collectief Duurzaam huizen isoleren hebben allen aantoonbaar ervaring. Hierbij kijken wij naar de ervaring van de isolatiespecialisten, adviseurs en leidinggevenden.
 • Certificaten en Diploma’s:
  Wij Controleren of het isolatiebedrijf gecertificeerd is bij één van de twee bestaande certificeringsinstanties; SKG-IKOB of Insula Certificatie. Deze certificeringen geven aan dat het bedrijf voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en richtlijnen.
 • Klanttevredenheid:
  Klanttevredenheid staat bij Collectief Duurzaam hoog in het vaandel. Dit houdt niet op zodra wij onze klanten koppelen aan een geschikt isolatiebedrijf. Klanttevredenheid heeft het hoogste prioriteit voor ons. Collectief Duurzaam gaat enkel een samenwerking aan met isolatiebedrijven die veelal tevreden klant kent en adequaat handelen op klachten van haar klanten.
 • Verzekering en garantie:
  Wij controleren of het isolatiebedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft en garanties biedt op zowel de gebruikte materialen als de uitgevoerde werkzaamheden. Dit geeft de klanten Collectief Duurzaam gemoedsrust en bescherming in geval van eventuele problemen in de toekomst.

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een isolatiebedrijf. Collectief Duurzaam neemt de tijd om onderzoek te doen en verschillende opties te overwegen voordat wij een definitieve keuze maakt.

Isolatiecollectief in Nederland

Collectief Duurzaam organiseert regelmatig een isolatiecollectief in verschillende regio’s in Nederland. Maar wat houdt een isolatiecollectief nou eigenlijk in? in de context van woningisolatie, verwijst het naar een groep mensen die gezamenlijk besluiten om isolatiewerkzaamheden uit te laten voeren aan hun woningen. Dit kan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie of verdiepingsvloerisolatie zijn. Door samen te werken als collectief kunnen de deelnemers profiteren van verschillende voordelen, zoals kostenefficiëntie, gemak en het stimuleren van duurzaamheid. Hier zijn enkele aspecten van een collectief op het gebied van woningisolatie:

 • Kostenefficiëntie:
  Door als collectief op te treden, kunnen deelnemers profiteren van groepskortingen en gezamenlijke inkoop van isolatiematerialen en diensten. Dit kan resulteren in lagere kosten per woning in vergelijking met individuele isolatieprojecten.
 • Expertise en begeleiding:
  Een isolatiecollectief kan deelnemers voorzien van gezamenlijke expertise en begeleiding gedurende het hele isolatieproces. Dit kan variëren van het verstrekken van informatie over beschikbare isolatiemethoden en materialen tot het helpen bij het selecteren van betrouwbare isolatiebedrijven.
 • Vereenvoudigd proces:
  Door als collectief op te treden, kunnen deelnemers het isolatieproces vereenvoudigen. Ze kunnen gezamenlijk de planning, coördinatie en communicatie met isolatiebedrijven regelen, wat het hele proces efficiënter maakt.
 • Stimulering van duurzaamheid:
  Collectieve isolatie-initiatieven dragen bij aan het bevorderen van duurzaamheid en energiebesparing op gemeenschapsniveau. Door gezamenlijk isolatiewerkzaamheden uit te voeren, kunnen collectieven bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verlagen van de energiebehoeften in de buurt.

Het vormen van een collectief voor woningisolatie kan verschillende vormen aannemen, variërend van initiatieven via lokale overheden of energiecoöperaties. Het is voor Collectief Duurzaam belangrijk om samen te werken met betrouwbare partners en voldoende informatie in te winnen om ervoor te zorgen dat het collectieve isolatieproject succesvol en effectief is voor de woningeigenaren.

Beter energielabel na bodemisolatie

Bodemisolatie kan een positieve invloed hebben op het energielabel van een woning. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is op een schaal van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energie-onzuinig).

Door bodemisolatie te laten aanbrengen, kan de warmteoverdracht door de buitenmuur aanzienlijk verminderd worden. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat en dat de woning efficiënter kan worden verwarmd. Hierdoor kan het energieverbruik worden verminderd, wat resulteert in lagere energiekosten en een lagere CO2-uitstoot.

Bodemisolatie kan bijdragen aan een verbetering van het energielabel van een woning, vooral als de woning voorheen een lage isolatiewaarde had. Het exacte effect op het energielabel is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huidige isolatiewaarde van de woning, andere energiebesparende maatregelen die zijn genomen, het type isolatiemateriaal en de algehele energie-efficiëntie van de woning.

Het is belangrijk op te merken dat het energielabel niet alleen gebaseerd is op bodemisolatie, maar ook rekening houdt met andere aspecten, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, ramen en deuren, verwarmingssystemen en ventilatie. Het aanbrengen van bodemisolatie kan echter een significante bijdrage leveren aan het verbeteren van de energieprestaties van een woning en daarmee het energielabel. Klik op de onderstaande button voor met informatie over de wetten en regels rondom energielabels voor woningen.

Energielabel

Stijgende woningwaarde door bodemisolatie

Bodemisolatie kan een positieve invloed hebben op de waarde van een woning. Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers, omdat het energie-efficiënter is en lagere energiekosten met zich meebrengt. Hier zijn een paar manieren waarop bodemisolatie de woningwaarde kan beïnvloeden:

 • Energie-efficiëntie:
  bodemisolatie verbetert de energie-efficiëntie van een woning door warmteverlies te verminderen. Potentiële kopers zien dit als een positief aspect, omdat het hen in staat stelt om energie en geld te besparen op de lange termijn.
 • Lagere energiekosten:
  Door bodemisolatie kan de woning beter geïsoleerd worden, waardoor er minder warmte verloren gaat en de behoefte aan verwarming afneemt. Dit vertaalt zich in lagere energiekosten voor de bewoners, wat een aantrekkelijk verkoopargument kan zijn.
 • Comfort:
  Een goed geïsoleerde woning met bodemisolatie biedt meer comfort, doordat er minder tocht en koude plekken zijn. Dit kan aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers, omdat zij op zoek zijn naar een comfortabele leefomgeving.
 • Verminderde geluidsoverdracht:
  bodemisolatie kan ook de geluidsoverdracht van buiten naar binnen verminderen, waardoor de woning stiller en rustiger wordt. Dit kan vooral belangrijk zijn in drukke stedelijke gebieden of bij woningen die dicht bij wegen of andere bronnen van geluidsoverlast liggen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de exacte impact van bodemisolatie op de woningwaarde kan variëren, afhankelijk van andere factoren zoals de locatie van de woning, de algemene staat van onderhoud, het bouwjaar, de grootte en het type woning. Het is raadzaam om een professionele taxateur te raadplegen om een nauwkeurige inschatting te krijgen van de waardevermeerdering die bodemisolatie kan bieden voor een specifieke woning.

Overige verduurzamende maatregelen

Isolatie

Isolatie

warmtepomp

Warmtepomp

zonnepanelen

Zonnepanelen

isolatiekozijnen

Isolatiekozijnen

isolatieglas

Isolatieglas

Woningscan

Woningscan

Wil je meer weten of heb je hulp nodig?

Neem contact op met ons gespecialiseerde team. We adviseren je graag!

Inhoud