=

Breedste aanbod

=

Onafhankelijk advies

=

Altijd scherpe prijzen

=

Gecertificeerde installateurs

Spouwmuurisolatie verwijderen

Wat is spouwmuurisolatie verwijderen?

Spouwmuurisolatie verwijderen is over het algemeen een complex en kostbaar proces. Het is niet altijd aan te raden om spouwmuurisolatie te verwijderen, tenzij er sprake is van ernstige problemen of schade aan de isolatie.

Hier zijn enkele redenen waarom men spouwmuurisolatie zou willen verwijderen:

 • Vochtproblemen:
  Als er vochtproblemen zijn ontstaan na de installatie van spouwmuurisolatie, kan spouwmuurisolatie verwijderen noodzakelijk zijn. Vocht kan zich ophopen in de spouw en schade veroorzaken aan de muur of leiden tot schimmelvorming en gezondheidsproblemen.
 • Verkeerd geïnstalleerde isolatie:
  Als de spouwmuurisolatie niet correct is geïnstalleerd, kan dit leiden tot problemen zoals koudebruggen of vochtproblemen. In dergelijke gevallen kan spouwmuurisolatie verwijderen nodig zijn om de problemen op te lossen.
 • Renovatie of verbouwing:
  Bij grote renovaties of verbouwingen waarbij de spouwmuur moet worden blootgesteld voor andere werkzaamheden, kan spouwmuurisolatie verwijderen nodig zijn.

Het proces van spouwmuurisolatie verwijderen verschilt afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat is gebruikt. In sommige gevallen kan de isolatie mechanisch worden verwijderd met behulp van speciale apparatuur die de isolatie uit de spouw zuigt. In andere gevallen kan het nodig zijn om de muur open te breken om bij de isolatie te komen.

Het is belangrijk om op te merken dat spouwmuurisolatie verwijderen gevolgen kan hebben voor de energie-efficiëntie van het gebouw.

Het is voor Collectief Duurzaam en onze klanten belangrijk om een professioneel bedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met spouwmuurisolatie verwijderen om ervoor te zorgen dat de juiste materialen en technieken worden gebruikt. Niet alle situaties zijn geschikt voor het verwijderen van spouwmuurisolatie, dus een inspectie van de muren is nodig om te bepalen of de spouw geschikt is. Collectief Duurzaam werkt uitsluitend met gecertificeerde isolatiebedrijven die vakkundig te werk gaan.

 

Spouwmuurisolatie verwijderen
Spouwmuurisolatie verwijderen
Spouwmuurisolatie verwijderen

Besparing spouwmuurisolatie verwijderen

Spouwmuurisolatie verwijderen kan leiden tot verschillende gevolgen op het gebied van energie-efficiëntie en besparingen. Het is echter belangrijk op te merken dat het algemene effect afhangt van verschillende factoren, zoals de staat van de isolatie, het isolatiemateriaal, de klimaatzone en het energieverbruikspatroon van het gebouw. Spouwmuurisolatie verwijderen kan tot het volgende leiden:

 • Hogere energiekosten:
  Spouwmuurisolatie helpt warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren. Als je de isolatie verwijdert, kan het warmteverlies toenemen, wat kan resulteren in hogere stookkosten. Het gebouw kan meer energie nodig hebben om op een comfortabele temperatuur te blijven.
 • Verminderde thermische comfort: Spouwmuurisolatie draagt bij aan het verminderen van tocht en het behouden van een stabiele temperatuur in het gebouw. Het verwijderen van de isolatie kan leiden tot verminderd thermisch comfort, met ongemak en behoefte aan extra verwarming of koeling tot gevolg.

Het is belangrijk om een zorgvuldige afweging te maken voordat je besluit om spouwmuurisolatie te verwijderen. In sommige gevallen kan het verwijderen noodzakelijk zijn vanwege ernstige problemen, maar in de meeste gevallen is spouwmuurisolatie verwijderen en opnieuw de spouwmuren isoleren met moderne materialen de beste optie om energie-efficiëntie en besparingen te waarborgen.

Het is belangrijk op te merken dat de daadwerkelijke besparingen kunnen variëren en afhankelijk zijn van verschillende factoren. Collectief Duurzaam helpt u om een nauwkeurige beoordeling te krijgen van de potentiële besparingen die spouwmuurisolatie in uw specifieke situatie kan opleveren. Wij kunnen u ook helpen bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en het berekenen van de terugverdientijd.

Collectief Duurzaam heeft  een besparing rekentool ontwikkeld om het voor woningeigenaren makkelijker te maken om zelf de mogelijke besparing te berekenen. Via onderstaande button kunt u gebruik maken van de rekentool.

Werkwijze spouwmuurisolatie verwijderen

De werkwijze voor het verwijderen van spouwmuurisolatie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type isolatiemateriaal en de specifieke omstandigheden van de spouw. Hier is een algemene beschrijving van de werkwijze:

 • Inspectie:
  Een professionele isolatiespecialist zal eerst een inspectie uitvoeren om de situatie te beoordelen. Ze zullen kijken naar het type isolatiemateriaal, de staat ervan en eventuele problemen in de spouw.
 • Voorbereiding:
  Voordat het verwijderingsproces begint, worden voorbereidende stappen genomen om de omgeving te beschermen. Dit kan het afdekken van meubels of vloeren omvatte of het plaatsen van beschermende folie of zeilen rond het werkgebied.
 • Verwijdering:
  Het daadwerkelijke verwijderingsproces kan variëren afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Sommige isolatiematerialen, zoals minerale wol of glaswol, kunnen relatief eenvoudig worden verwijderd door ze uit de spouw te zuigen met behulp van speciale apparatuur. Andere materialen, zoals schuimisolatie, kunnen moeilijker te verwijderen zijn en vereisen mogelijk het fysiek verwijderen van de isolatie uit de spouw.
 • Reiniging en opruimen:
  Na het verwijderen van de isolatie worden eventuele resten of afval opgeruimd en wordt de spouw schoongemaakt. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de spouw klaar is voor eventuele verdere isolatiewerkzaamheden.
 • Evaluatie en advies:
  Na de verwijdering zal de isolatiespecialist de situatie evalueren en adviseren over mogelijke vervolgstappen. Dit kan het aanbevelen van nieuwe isolatie, het herstellen van eventuele schade aan de muur of andere maatregelen om de energie-efficiëntie en het comfortniveau van het gebouw te verbeteren.
 • Isolatiemateriaal aanbrengen (optioneel):
  Via de geboorde gaten wordt isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gespoten. Dit kan bijvoorbeeld glaswol, EPS-parels, UF-schuim of PUR-schuim zijn. Het isolatiemateriaal verspreidt zich gelijkmatig in de spouw en vult de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur op. Hierdoor wordt de warmteoverdracht verminderd.

Het is belangrijk op te merken dat het verwijderen van spouwmuurisolatie een complex proces kan zijn en dat het raadplegen van een professionele isolatiespecialist wordt aanbevolen. Collectief Duurzaam helpt om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met spouwmuurisolatie verwijderen en werkt volgens de geldende kwaliteitsnormen en richtlijnen.

Kosten spouwmuurisolatie verwijderen

De kosten van het verwijderen van spouwmuurisolatie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, het type isolatiemateriaal, de toegankelijkheid van de spouw en de locatie. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Omvang van het project:
  De kosten zullen grotendeels afhangen van de omvang van het project, zoals de totale oppervlakte van de te verwijderen isolatie en het aantal verdiepingen van het gebouw. Grotere projecten zullen doorgaans hogere kosten met zich meebrengen.
 • Type isolatiemateriaal:
  Het type isolatiemateriaal dat verwijderd moet worden, kan ook invloed hebben op de kosten. Sommige materialen kunnen eenvoudiger te verwijderen zijn dan andere, terwijl bepaalde materialen mogelijk extra inspanningen en kosten vereisen.
 • Toegankelijkheid van de spouw:
  Als de spouw moeilijk toegankelijk is, kan dit extra tijd en arbeid vergen, wat de kosten kan verhogen. Bijvoorbeeld, als er geen toegangsluiken zijn of als er obstakels zijn die de verwijdering bemoeilijken.
 • Bijkomende kosten:
  Er kunnen bijkomende kosten zijn, zoals het repareren van beschadigingen aan de muur na het verwijderen van de isolatie of het aanbrengen van nieuwe isolatie als vervanging.

Over het algemeen worden de kosten voor het verwijderen van spouwmuurisolatie berekend op basis van vierkante meters (m²). De gemiddelde prijs varieert meestal tussen de €20 en €50 per m², inclusief arbeidskosten en materiaalkosten. Houd er rekening mee dat deze prijsindicatie slechts een ruwe schatting is en de werkelijke kosten kunnen verschillen.

Het is ook belangrijk om de mogelijke gevolgen van het verwijderen van spouwmuurisolatie, zoals hogere energiekosten en verminderd thermisch comfort, in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing. Het kan raadzaam zijn om een professionele isolatiespecialist of energieadviseur van Collectief Duurzaam te raadplegen om te bepalen of het verwijderen van de isolatie de meest geschikte optie is in jouw specifieke situatie.

Het is in de meeste gevallen raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven om een goed beeld te krijgen van de kosten en de aangeboden diensten. De energiebesparingsadviseurs van Collectief Duurzaam kunnen hierin ondersteunen of verzorgen de subsidieaanvraag van A tot Z. Ook zijn er duurzaamheidleningen beschikbaar tegen aantrekkelijke rentes. Klik op de onderstaande button voor meer informatie over duurzaamheidsleningen.

Warmtefonds

// Voordelig spouwmuurisolatie verwijderen

Te verwijderen spouwmuurisolatie materialen

Spouwmuurisolatie verwijderen is niet altijd mogelijk. Hieronder een overzicht van de materialen die wél verwijderd kunnen worden. Collectief Duurzaam werkt samen met landelijke partners die ieder gespecialiseerd zijn met de nieuwste en meest gangbare technieken voor het verwijderen van spouwmuurisolatie.

Minerale wol

Minerale wol is een wolsoort die speciaal ontwikkeld is voor inblaastoepassingen. De speciale vezelstructuur van de minerale wol zorgt ervoor dat er een duurzame isolatiedeken ontstaat die niet inklinkt en vochtafstotend is.

De voordelen van Minerale wol verwijderen

Relatief snel proces

Weinig rommel tijdens het proces

Kan volledig verwijderd worden

Wol
EPS

HR++ EPS Parels

HR++ EPS parels zijn kleine grijze korrels. De grijze kleur wordt veroorzaakt door de toevoeging van grafiet. Het grafiet zorgt voor reflectie, waardoor de parels nog beter isoleren. Daardoor is er minder energie nodig en verbetert het leefklimaat in huis.

De voordelen van HR++ EPS Parels verwijderen

Relatief snel proces

Kan volledig verwijderd worden

UF-Schuim

UF-schuim is een wit isolatieschuim dat in vloeibare vorm in de spouw wordt ingebracht en daar langzaam uithardt. De vloeistof zet op een natuurlijke en geleidelijke manier in de spouw uit en vult hierbij alle naden en kieren.

De voordelen van UF-Schuim verwijderen

Kwaliteit van het UF-Schuim kan een wisselend effect hebben om het proces

UF
Steenwol

Steenwol

Steenwol isolatie werd in het verleden ook gebruikt voor spouwmuurisolatie. Net als glaswol is steenwol een minerale wol, maar heeft het niet dezelfde hoge isolatiewaarde als glaswol.

De voordelen van Steenwol verwijderen

Relatief snel proces

Weinig rommel tijdens het proces

Kan volledig verwijderd worden

// Bespaar flink op de energierekening

Vraag je offerte voor spouwmuurisolatie verwijderen online aan!

Na uw offerteaanvraag plannen wij samen met één van onze isolatieadviseurs een adviesgesprek met u in om de situatie te beoordelen. Na de beoordeling en het bespreken van uw wensen, stelt de isolatieadviseur direct een offerte op voor de gekozen maatregelen!

Overige isolatiemaatregelen

spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Bodemisolatie

Bodemisolatie

Dakisolatie

Dakisolatie

Verdiepingsvloerisolatie

Verdiepingsvloerisolatie

Spouwsweep

Spouwmuurisolatie verwijderen

Welk isolatiebedrijf voor spouwmuurisolatie verwijderen?

Om een goed isolatiebedrijf te vinden, zijn er verschillende stappen die Collectief Duurzaam volgt wanneer wij bedrijven selecteren voor een partnerschap:

 • Ervaring:
  Isolatiebedrijven die namens Collectief Duurzaam huizen isoleren hebben allen aantoonbaar ervaring. Hierbij kijken wij naar de ervaring van de isolatiespecialisten, adviseurs en leidinggevenden.
 • Certificaten en Diploma’s:
  Wij Controleren of het isolatiebedrijf gecertificeerd is bij één van de twee bestaande certificeringsinstanties; SKG-IKOB of Insula Certificatie. Deze certificeringen geven aan dat het bedrijf voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en richtlijnen.
 • Klanttevredenheid:
  Klanttevredenheid staat bij Collectief Duurzaam hoog in het vaandel. Dit houdt niet op zodra wij onze klanten koppelen aan een geschikt isolatiebedrijf. Klanttevredenheid heeft het hoogste prioriteit voor ons. Collectief Duurzaam gaat enkel een samenwerking aan met isolatiebedrijven die veelal tevreden klant kent en adequaat handelen op klachten van haar klanten.
 • Verzekering en garantie:
  Wij controleren of het isolatiebedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft en garanties biedt op zowel de gebruikte materialen als de uitgevoerde werkzaamheden. Dit geeft de klanten Collectief Duurzaam gemoedsrust en bescherming in geval van eventuele problemen in de toekomst.

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een isolatiebedrijf. Collectief Duurzaam neemt de tijd om onderzoek te doen en verschillende opties te overwegen voordat wij een definitieve keuze maakt.

Isolatiecollectief in Nederland

Collectief Duurzaam organiseert regelmatig een isolatiecollectief in verschillende regio’s in Nederland. Maar wat houdt een isolatiecollectief nou eigenlijk in? in de context van woningisolatie, verwijst het naar een groep mensen die gezamenlijk besluiten om isolatiewerkzaamheden uit te laten voeren aan hun woningen. Dit kan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie of verdiepingsvloerisolatie zijn. Door samen te werken als collectief kunnen de deelnemers profiteren van verschillende voordelen, zoals kostenefficiëntie, gemak en het stimuleren van duurzaamheid. Hier zijn enkele aspecten van een collectief op het gebied van woningisolatie:

 • Kostenefficiëntie:
  Door als collectief op te treden, kunnen deelnemers profiteren van groepskortingen en gezamenlijke inkoop van isolatiematerialen en diensten. Dit kan resulteren in lagere kosten per woning in vergelijking met individuele isolatieprojecten.
 • Expertise en begeleiding:
  Een isolatiecollectief kan deelnemers voorzien van gezamenlijke expertise en begeleiding gedurende het hele isolatieproces. Dit kan variëren van het verstrekken van informatie over beschikbare isolatiemethoden en materialen tot het helpen bij het selecteren van betrouwbare isolatiebedrijven.
 • Vereenvoudigd proces:
  Door als collectief op te treden, kunnen deelnemers het isolatieproces vereenvoudigen. Ze kunnen gezamenlijk de planning, coördinatie en communicatie met isolatiebedrijven regelen, wat het hele proces efficiënter maakt.
 • Stimulering van duurzaamheid:
  Collectieve isolatie-initiatieven dragen bij aan het bevorderen van duurzaamheid en energiebesparing op gemeenschapsniveau. Door gezamenlijk isolatiewerkzaamheden uit te voeren, kunnen collectieven bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verlagen van de energiebehoeften in de buurt.

Het vormen van een collectief voor woningisolatie kan verschillende vormen aannemen, variërend van initiatieven via lokale overheden of energiecoöperaties. Het is voor Collectief Duurzaam belangrijk om samen te werken met betrouwbare partners en voldoende informatie in te winnen om ervoor te zorgen dat het collectieve isolatieproject succesvol en effectief is voor de woningeigenaren.

Energielabel na spouwmuurisolatie verwijderen

Spouwmuurisolatie verwijderen kan invloed hebben op het energielabel van een woning. Het energielabel is een indicatie van de energieprestatie van een gebouw en wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de isolatie van de woning. Hier zijn enkele overwegingen met betrekking tot de invloed op het energielabel:

 • Energie-efficiëntie:
  Spouwmuurisolatie draagt bij aan de energie-efficiëntie van een woning door warmteverlies te verminderen. Spouwmuurisolatie verwijderen kan resulteren in een lagere energie-efficiëntie en een slechter energielabel. Het energielabel wordt meestal opgesteld aan de hand van energieprestatieberekeningen, waarbij de isolatiewaarden van de verschillende bouwdelen worden meegenomen. Het is raadzaam om de spouwmuren na het schoon maken opnieuw te vullen met een hoogwaardig product
 • CO2-uitstoot:
  Het energielabel geeft ook inzicht in de CO2-uitstoot van een woning. Spouwmuurisolatie verwijderen kan leiden tot een hogere CO2-uitstoot, aangezien de verwarmingssystemen mogelijk harder moeten werken om het gebouw op de gewenste temperatuur te houden. Dit kan van invloed zijn op de beoordeling van het energielabel.
 • Waarde van het energielabel:
  Een slechter energielabel kan van invloed zijn op de waarde van een woning. Potentiële kopers zijn vaak geïnteresseerd in energiezuinige woningen met een gunstig energielabel, omdat dit kan resulteren in lagere energiekosten en meer comfort. Een lagere energie-efficiëntie als gevolg van het verwijderen van spouwmuurisolatie kan dus een negatieve invloed hebben op de waarde van de woning.

Het is belangrijk op te merken dat het energielabel slechts één van de vele factoren is die potentiële kopers in overweging nemen bij het bepalen van de waarde van een woning. Andere aspecten zoals locatie, grootte, voorzieningen en algehele staat van de woning spelen ook een rol. Nadat de werkzaamheden van spouwmuurisolatie verwijderen is afgerond, is het raadzaam om de spouwmuren opnieuw te isoleren.
Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan een significante bijdrage leveren aan het verbeteren van de energieprestaties van een woning en daarmee het energielabel. Klik op de onderstaande button voor met informatie over de wetten en regels rondom energielabels voor woningen.

Energielabel

Woningwaarde door spouwmuurisolatie verwijderen

Spouwmuurisolatie verwijderen kan mogelijk invloed hebben op de woningwaarde, maar het is belangrijk om te benadrukken dat de exacte impact afhangt van verschillende factoren. Hier zijn enkele overwegingen met betrekking tot de invloed op de woningwaarde:

 • Energie-efficiëntie:
  Spouwmuurisolatie draagt bij aan de energie-efficiëntie van een woning door warmteverlies te verminderen. Het gevolg van spouwmuurisolatie verwijderen kan resulteren in hogere energiekosten als er geen nieuwe spouwmuurisolatie geplaatst wordt, wat potentieel een negatieve invloed kan hebben op de woningwaarde. Kopers zijn vaak geïnteresseerd in energiezuinige woningen, dus het ontbreken van spouwmuurisolatie kan een nadeel zijn.
 • Thermisch comfort:
  Spouwmuurisolatie helpt ook om een stabiele temperatuur en thermisch comfort in de woning te behouden. Spouwmuurisolatie verwijderen kan leiden tot verminderd comfort, wat mogelijk van invloed kan zijn op de woningwaarde.

Het is belangrijk om op te merken dat potentiële kopers verschillende factoren in overweging nemen bij het bepalen van de waarde van een woning, zoals locatie, grootte, voorzieningen en algehele conditie. Het ontbreken van spouwmuurisolatie kan slechts één van de vele aspecten zijn die van invloed zijn op de waarde.

Als je spouwmuurisolatie verwijderen overweegt, is het raadzaam om een grondige beoordeling van jouw situatie uit te voeren over de mogelijke gevolgen voor de woningwaarde. Het kan ook nuttig zijn om lokale vastgoedprofessionals te raadplegen om inzicht te krijgen in de marktwaarde van woningen in jouw omgeving en hoe spouwmuurisolatie van invloed kan zijn op de vraag en waarde van een woning.

Overige verduurzamende maatregelen

Isolatie

Isolatie

warmtepomp

Warmtepomp

zonnepanelen

Zonnepanelen

isolatiekozijnen

Isolatiekozijnen

isolatieglas

Isolatieglas

Woningscan

Woningscan

Wil je meer weten of heb je hulp nodig?

Neem contact op met ons gespecialiseerde team. We adviseren je graag!

Inhoud