=

Breedste aanbod

=

Onafhankelijk advies

=

Altijd scherpe prijzen

=

Gecertificeerde installateurs

Spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een vorm van isolatie die wordt toegepast in de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw. Het doel van spouwmuurisolatie is om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren.

Bij oudere gebouwen werd vaak een spouw, een lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, gelaten om vochtproblemen te voorkomen. Deze spouw kan echter een bron van warmteverlies zijn, omdat warmte gemakkelijk door de muur kan ontsnappen. Door spouwmuurisolatie aan te brengen, wordt de spouw opgevuld met isolatiemateriaal, waardoor de warmte beter wordt vastgehouden in de binnenruimte van het gebouw.

Spouwmuurisolatie wordt meestal uitgevoerd door kleine gaatjes in de buitenmuur te boren, meestal op regelmatige afstanden, en vervolgens het isolatiemateriaal in de spouw te blazen of te spuiten. Het isolatiemateriaal kan verschillende vormen aannemen, zoals glaswol, steenwol, EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen), UF-schuim (formaldehyde) of PUR-schuim (polyurethaan). Het gekozen isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste isolatiewaarde, vochtbestendigheid en kosteneffectiviteit.

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Energiebesparing:
  Spouwmuurisolatie vermindert het warmteverlies door de muren, waardoor de behoefte aan verwarming wordt verminderd en energiekosten worden bespaard.
 • Comfortverbetering:
  Goede isolatie zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in het gebouw en vermindert tocht en koude plekken.
 • Geluidsisolatie:
  Spouwmuurisolatie kan ook helpen om geluidsoverdracht van buiten naar binnen en vice versa te verminderen, waardoor een stillere leef- of werkomgeving ontstaat.
 • Milieuvriendelijk:
  Door energie te besparen, draagt spouwmuurisolatie bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Het is voor Collectief Duurzaam en onze klanten belangrijk om een professioneel bedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met spouwmuurisolatie om ervoor te zorgen dat de juiste materialen en technieken worden gebruikt. Niet alle gebouwen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie, dus een inspectie van de muren is nodig om te bepalen of de spouw geschikt is en of er geen vochtproblemen zijn die moeten worden opgelost voordat de isolatie kan worden aangebracht.
Collectief Duurzaam werkt uitsluitend met gecertificeerde isolatiebedrijven die vakkundig te werk gaan.

 

Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie

Besparing spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan aanzienlijke besparingen opleveren op de energiekosten. De exacte besparingen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, het type verwarmingssysteem en de isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal. Over het algemeen kunnen de volgende besparingen worden verwacht:

 • Energiekosten:
  Spouwmuurisolatie kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik voor verwarming en koeling. Studies tonen aan dat spouwmuurisolatie tot wel 30% energiebesparing kan opleveren. Deze besparingen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie.
 • Terugverdientijd:
  De kosten van spouwmuurisolatie kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van de woning en het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd voor spouwmuurisolatie tussen de 2 en 5 jaar. Dit betekent dat de initiële investering meestal binnen deze periode wordt terugverdiend door de lagere energiekosten.
 • Waardestijging van de woning:
  Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan ook de waarde van een woning verhogen. Potentiële kopers zijn vaak geïnteresseerd in energiezuinige woningen met een goede isolatie, wat de verkoopbaarheid en de waarde van de woning kan verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat de daadwerkelijke besparingen kunnen variëren en afhankelijk zijn van verschillende factoren. Collectief Duurzaam helpt u om een nauwkeurige beoordeling te krijgen van de potentiële besparingen die spouwmuurisolatie in uw specifieke situatie kan opleveren. Wij kunnen u ook helpen bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en het berekenen van de terugverdientijd.

Collectief Duurzaam heeft  een besparing rekentool ontwikkeld om het voor woningeigenaren makkelijker te maken om zelf de mogelijke besparing te berekenen. Via onderstaande button kunt u gebruik maken van de rekentool.

Werkwijze spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een techniek om de isolatie van een woning te verbeteren door isolatiemateriaal aan te brengen in de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw. Hieronder vind je een algemene werkwijze voor het uitvoeren van spouwmuurisolatie:

 • Inspectie en voorbereiding:
  – Een professioneel isolatiebedrijf voert in opdracht van Collectief Duurzaam een inspectie uit om te bepalen of de spouw geschikt is voor isolatie. Niet alle spouwmuren zijn geschikt, bijvoorbeeld vanwege vochtproblemen.
  – Indien de spouw geschikt is, worden de specifieke isolatie-eisen en -opties besproken met de bewoner(s).
  – Eventuele vervuiling in de spouw, zoals puin of oud isolatiemateriaal, wordt verwijderd.
 • Boren van gaten:
  – Kleine gaten worden geboord in de voegen van de buitenmuur op regelmatige afstanden, meestal ongeveer 50 cm horizontaal en verticaal.
  – Het boren gebeurt meestal vanaf de buitenzijde van het gebouw. Als er bijvoorbeeld een gevelbekleding is, kan deze tijdelijk worden verwijderd om toegang te krijgen tot de spouw.
 • Isolatiemateriaal aanbrengen:
  – Via de geboorde gaten wordt isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gespoten. Dit kan bijvoorbeeld glaswol, EPS-parels, UF-schuim of PUR-schuim zijn.
  – Het isolatiemateriaal verspreidt zich gelijkmatig in de spouw en vult de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur op. Hierdoor wordt de warmteoverdracht verminderd.
 • Afwerking:
  – Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal worden de boorgaten in de voegen weer netjes opgevuld met voegmortel die qua kleur en samenstelling overeenkomt met de bestaande voeg.
  – Als er gevelbekleding is verwijderd, wordt deze teruggeplaatst en worden eventuele aanpassingen of herstelwerkzaamheden uitgevoerd.
  – Het exacte proces kan verschillen afhankelijk van het isolatiemateriaal en de specifieke omstandigheden van de woning. Collectief Duurzaam helpt om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met spouwmuurisolatie en werkt volgens de geldende kwaliteitsnormen en richtlijnen.

Kosten spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de te isoleren oppervlakte, het type isolatiemateriaal en de specifieke kenmerken van de woning. Collectief Duurzaam helpt u om een offerte op maat aan te vragen bij een professioneel isolatiebedrijf.

Over het algemeen worden de kosten voor spouwmuurisolatie berekend op basis van vierkante meters (m²) te isoleren oppervlakte. De gemiddelde prijs varieert meestal tussen de €15 en €30 per m², inclusief arbeidskosten en materiaalkosten. Houd er rekening mee dat deze prijsindicatie slechts een ruwe schatting is en de werkelijke kosten kunnen verschillen.

Naast de kosten voor de isolatiewerkzaamheden zelf, kunnen er nog andere kostenposten zijn, zoals eventuele voorbereidende werkzaamheden, het verwijderen van gevelbekleding (indien nodig) en het herstellen van voegen of andere afwerkingen na het isolatieproces. Deze kosten kunnen ook variëren, afhankelijk van de specifieke situatie van de woning.

Het is in de meeste gevallen raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven om een goed beeld te krijgen van de kosten en de aangeboden diensten. Daarnaast kunnen er ook subsidiemogelijkheden of andere financiële regelingen beschikbaar zijn die de kosten van spouwmuurisolatie kunnen verlagen. De energiebesparingsadviseurs van Collectief Duurzaam kunnen hierin ondersteunen of verzorgen de subsidieaanvraag van A tot Z. Ook zijn er duurzaamheidleningen beschikbaar tegen aantrekkelijke rentes. Klik op de onderstaande button voor meer informatie over duurzaamheidsleningen.

Warmtefonds

// Voordelig isoleren

Materialen spouwmuurisolatie

U kunt de spouw laten vullen met een aantal soorten isolatiemateriaal. De verschillen tussen de materialen zijn klein maar in sommige situaties zijn niet alle materialen geschikt. Collectief Duurzaam werkt samen met landelijke partners die ieder gespecialiseerd zijn met de nieuwste en meest gangbare producten voor het isoleren van de spouwmuur.

Minerale wol

Minerale wol is een wolsoort die speciaal ontwikkeld is voor inblaastoepassingen. De speciale vezelstructuur van de minerale wol zorgt ervoor dat er een duurzame isolatiedeken ontstaat die niet inklinkt en vochtafstotend is.

De voordelen van Minerale wol

Hoge isolatiewaarde

Brandwerend, vochtwerend, waterafstotend en dampdoorlatend

Het product beschikt over een prima akoestische isolatiewaarde

Optimale vulling en verdeling in de spouwmuur zonder kans op inzakking

Wol
EPS

HR++ EPS Parels

HR++ EPS parels zijn kleine grijze korrels. De grijze kleur wordt veroorzaakt door de toevoeging van grafiet. Het grafiet zorgt voor reflectie, waardoor de parels nog beter isoleren. Daardoor is er minder energie nodig en verbetert het leefklimaat in huis.

De voordelen van HR++ EPS Parels

Hoge isolatiewaarde

Vochtwerend, waterafstotend en dampdoorlatend

Het product is extra geschikt bij smalle spouwmuren

HR++ Parels is een lijmgebonden product en kan hierdoor niet inzakken

UF-Schuim

UF-schuim is een wit isolatieschuim dat in vloeibare vorm in de spouw wordt ingebracht en daar langzaam uithardt. De vloeistof zet op een natuurlijke en geleidelijke manier in de spouw uit en vult hierbij alle naden en kieren.

De voordelen van UF-Schuim

Uitstekende isolatiewaarde

Vochtwerend, waterafstotend en dampdoorlatend

Zeer goede afdichting van alle kieren en naden

Het product is extra geschikt bij smalle spouwmuren

UF
PUR

PUR-Schuim

PUR-schuim is een wit isolatieschuim dat in vloeibare vorm in de spouw wordt ingebracht en daar langzaam uithardt. De vloeistof zet op een natuurlijke en geleidelijke manier in de spouw uit en vult hierbij alle naden en kieren.

De voordelen van PUR-Schuim

Zeer hoge isolatiewaarde

Vochtwerend en waterafstotend

Zeer goede afdichting van alle kieren en naden

Er zijn geen chemische blaasmiddelen nodig om het toe te passen

// Bespaar flink op de energierekening

Vraag je offerte voor spouwmuurisolatie online aan!

Na uw offerteaanvraag plannen wij samen met één van onze isolatieadviseurs een adviesgesprek met u in om de situatie te beoordelen. Na de beoordeling en het bespreken van uw wensen, stelt de isolatieadviseur direct een offerte op voor de gekozen maatregelen!

Overige isolatiemaatregelen

spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Bodemisolatie

Bodemisolatie

Dakisolatie

Dakisolatie

Verdiepingsvloerisolatie

Verdiepingsvloerisolatie

Spouwsweep

Spouwmuurisolatie verwijderen

Welk isolatiebedrijf voor spouwmuurisolatie?

Om een goed isolatiebedrijf te vinden, zijn er verschillende stappen die Collectief Duurzaam volgt wanneer wij bedrijven selecteren voor een partnerschap:

 • Ervaring:
  Isolatiebedrijven die namens Collectief Duurzaam huizen isoleren hebben allen aantoonbaar ervaring. Hierbij kijken wij naar de ervaring van de isolatiespecialisten, adviseurs en leidinggevenden.
 • Certificaten en Diploma’s:
  Wij Controleren of het isolatiebedrijf gecertificeerd is bij één van de twee bestaande certificeringsinstanties; SKG-IKOB of Insula Certificatie. Deze certificeringen geven aan dat het bedrijf voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en richtlijnen.
 • Klanttevredenheid:
  Klanttevredenheid staat bij Collectief Duurzaam hoog in het vaandel. Dit houdt niet op zodra wij onze klanten koppelen aan een geschikt isolatiebedrijf. Klanttevredenheid heeft het hoogste prioriteit voor ons. Collectief Duurzaam gaat enkel een samenwerking aan met isolatiebedrijven die veelal tevreden klant kent en adequaat handelen op klachten van haar klanten.
 • Verzekering en garantie:
  Wij controleren of het isolatiebedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft en garanties biedt op zowel de gebruikte materialen als de uitgevoerde werkzaamheden. Dit geeft de klanten Collectief Duurzaam gemoedsrust en bescherming in geval van eventuele problemen in de toekomst.

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een isolatiebedrijf. Collectief Duurzaam neemt de tijd om onderzoek te doen en verschillende opties te overwegen voordat wij een definitieve keuze maakt.

Isolatiecollectief in Nederland

Collectief Duurzaam organiseert regelmatig een isolatiecollectief in verschillende regio’s in Nederland. Maar wat houdt een isolatiecollectief nou eigenlijk in? in de context van woningisolatie, verwijst het naar een groep mensen die gezamenlijk besluiten om isolatiewerkzaamheden uit te laten voeren aan hun woningen. Dit kan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie of verdiepingsvloerisolatie zijn. Door samen te werken als collectief kunnen de deelnemers profiteren van verschillende voordelen, zoals kostenefficiëntie, gemak en het stimuleren van duurzaamheid. Hier zijn enkele aspecten van een collectief op het gebied van woningisolatie:

 • Kostenefficiëntie:
  Door als collectief op te treden, kunnen deelnemers profiteren van groepskortingen en gezamenlijke inkoop van isolatiematerialen en diensten. Dit kan resulteren in lagere kosten per woning in vergelijking met individuele isolatieprojecten.
 • Expertise en begeleiding:
  Een isolatiecollectief kan deelnemers voorzien van gezamenlijke expertise en begeleiding gedurende het hele isolatieproces. Dit kan variëren van het verstrekken van informatie over beschikbare isolatiemethoden en materialen tot het helpen bij het selecteren van betrouwbare isolatiebedrijven.
 • Vereenvoudigd proces:
  Door als collectief op te treden, kunnen deelnemers het isolatieproces vereenvoudigen. Ze kunnen gezamenlijk de planning, coördinatie en communicatie met isolatiebedrijven regelen, wat het hele proces efficiënter maakt.
 • Stimulering van duurzaamheid:
  Collectieve isolatie-initiatieven dragen bij aan het bevorderen van duurzaamheid en energiebesparing op gemeenschapsniveau. Door gezamenlijk isolatiewerkzaamheden uit te voeren, kunnen collectieven bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verlagen van de energiebehoeften in de buurt.

Het vormen van een collectief voor woningisolatie kan verschillende vormen aannemen, variërend van initiatieven via lokale overheden of energiecoöperaties. Het is voor Collectief Duurzaam belangrijk om samen te werken met betrouwbare partners en voldoende informatie in te winnen om ervoor te zorgen dat het collectieve isolatieproject succesvol en effectief is voor de woningeigenaren.

Beter energielabel na spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan een positieve invloed hebben op het energielabel van een woning. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is op een schaal van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energie-onzuinig).

Door spouwmuurisolatie te laten aanbrengen, kan de warmteoverdracht door de buitenmuur aanzienlijk verminderd worden. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat en dat de woning efficiënter kan worden verwarmd. Hierdoor kan het energieverbruik worden verminderd, wat resulteert in lagere energiekosten en een lagere CO2-uitstoot.

Spouwmuurisolatie kan bijdragen aan een verbetering van het energielabel van een woning, vooral als de woning voorheen een lage isolatiewaarde had. Het exacte effect op het energielabel is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huidige isolatiewaarde van de woning, andere energiebesparende maatregelen die zijn genomen, het type isolatiemateriaal en de algehele energie-efficiëntie van de woning.

Het is belangrijk op te merken dat het energielabel niet alleen gebaseerd is op spouwmuurisolatie, maar ook rekening houdt met andere aspecten, zoals dakisolatie, vloerisolatie, ramen en deuren, verwarmingssystemen en ventilatie. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan echter een significante bijdrage leveren aan het verbeteren van de energieprestaties van een woning en daarmee het energielabel. Klik op de onderstaande button voor met informatie over de wetten en regels rondom energielabels voor woningen.

Energielabel

Stijgende woningwaarde door spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan een positieve invloed hebben op de waarde van een woning. Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers, omdat het energie-efficiënter is en lagere energiekosten met zich meebrengt. Hier zijn een paar manieren waarop spouwmuurisolatie de woningwaarde kan beïnvloeden:

 • Energie-efficiëntie:
  Spouwmuurisolatie verbetert de energie-efficiëntie van een woning door warmteverlies te verminderen. Potentiële kopers zien dit als een positief aspect, omdat het hen in staat stelt om energie en geld te besparen op de lange termijn.
 • Lagere energiekosten:
  Door spouwmuurisolatie kan de woning beter geïsoleerd worden, waardoor er minder warmte verloren gaat en de behoefte aan verwarming afneemt. Dit vertaalt zich in lagere energiekosten voor de bewoners, wat een aantrekkelijk verkoopargument kan zijn.
 • Comfort:
  Een goed geïsoleerde woning met spouwmuurisolatie biedt meer comfort, doordat er minder tocht en koude plekken zijn. Dit kan aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers, omdat zij op zoek zijn naar een comfortabele leefomgeving.
 • Verminderde geluidsoverdracht:
  Spouwmuurisolatie kan ook de geluidsoverdracht van buiten naar binnen verminderen, waardoor de woning stiller en rustiger wordt. Dit kan vooral belangrijk zijn in drukke stedelijke gebieden of bij woningen die dicht bij wegen of andere bronnen van geluidsoverlast liggen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de exacte impact van spouwmuurisolatie op de woningwaarde kan variëren, afhankelijk van andere factoren zoals de locatie van de woning, de algemene staat van onderhoud, het bouwjaar, de grootte en het type woning. Het is raadzaam om een professionele taxateur te raadplegen om een nauwkeurige inschatting te krijgen van de waardevermeerdering die spouwmuurisolatie kan bieden voor een specifieke woning.

Overige verduurzamende maatregelen

Isolatie

Isolatie

warmtepomp

Warmtepomp

zonnepanelen

Zonnepanelen

isolatiekozijnen

Isolatiekozijnen

isolatieglas

Isolatieglas

Woningscan

Woningscan

Wil je meer weten of heb je hulp nodig?

Neem contact op met ons gespecialiseerde team. We adviseren je graag!

Inhoud