=

Breedste aanbod

=

Onafhankelijk advies

=

Altijd scherpe prijzen

=

Gecertificeerde installateurs

Vloerisolatie

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie verwijst naar het proces van het isoleren van de vloerconstructie om warmteverlies te verminderen en energie-efficiëntie te verbeteren. Het wordt meestal toegepast op de begane grondvloer van een gebouw, maar kan ook worden gebruikt op verdiepingsvloeren, afhankelijk van de constructie.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van vloerisolatie:

 • Thermische isolatie:
  Vloerisolatie helpt warmteverlies vanuit de vloer naar de grond te verminderen en voorkomt dat kou vanuit de grond het gebouw binnendringt. Het zorgt voor een warmere vloer en een comfortabelere leefomgeving, vooral in koude seizoenen.
 • Energie-efficiëntie:
  Door de warmteverliesroute te beperken, kan vloerisolatie de energie-efficiëntie van een gebouw verbeteren. Het vermindert de behoefte aan verwarming en kan dus leiden tot lagere energiekosten.
 • Geluidsisolatie:
  Vloerisolatie kan ook helpen bij het verminderen van geluidsoverdracht van de ene verdieping naar de andere. Dit is met name nuttig in meergezinswoningen waar geluidsisolatie tussen verdiepingen belangrijk is.
 • Isolatiematerialen:
  Verschillende isolatiematerialen kunnen worden gebruikt voor vloerisolatie, waaronder Icynene, polyurethaanschuim (PUR) en reflecterende folie-isolaties zoals PIF en Tonzon. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van factoren zoals thermische prestaties, vochtbestendigheid, brandveiligheid en budget.
 • Installatiemethoden:
  De installatiemethode voor vloerisolatie kan variëren afhankelijk van het type vloerconstructie. Bij houten vloeren kan de isolatie tussen de balken worden geplaatst, terwijl bij betonnen vloeren isolatie meestal bovenop de vloer wordt geplaatst met een afwerkvloer eroverheen. Het is belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen en eventueel een professionele aannemer te raadplegen om ervoor te zorgen dat de isolatie correct en efficiënt wordt geïnstalleerd.

Vloerisolatie kan een effectieve manier zijn om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren en het comfortniveau te verhogen. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen en een geschikt isolatiemateriaal te kiezen op basis van de specifieke vloerconstructie en isolatiebehoeften van het gebouw. Collectief Duurzaam werkt uitsluitend met gecertificeerde isolatiebedrijven die vakkundig te werk gaan.

 

Vloerisolatie
Vloerisolatie
Vloerisolatie

Besparing vloerisolatie

Vloerisolatie kan verschillende voordelen bieden en leiden tot besparingen op energiekosten. Hier zijn enkele manieren waarop vloerisolatie kan helpen besparen:

 • Verminderd warmteverlies:
  Vloerisolatie voorkomt dat warmte uit het gebouw via de vloer naar de grond ontsnapt. Hierdoor blijft de warmte langer in het gebouw behouden, waardoor de behoefte aan verwarming wordt verminderd. Dit kan leiden tot lagere stookkosten en energiebesparingen.
 • Verhoogde energie-efficiëntie:
  Door het verminderen van warmteverlies en het verbeteren van de isolatiewaarde van de vloer, kan vloerisolatie de energie-efficiëntie van een gebouw verhogen. Dit betekent dat er minder energie nodig is om het gebouw te verwarmen, wat resulteert in lagere energiekosten op de lange termijn.
 • Verbeterd comfort:
  Vloerisolatie zorgt voor een gelijkmatigere en comfortabelere temperatuur in het gebouw. Het voorkomt koude vloeren en tocht, waardoor de algehele warmtebehoud en het comfortniveau worden verbeterd.
 • Verminderde warmteoverdracht vanuit de grond:
  Vloerisolatie voorkomt dat kou vanuit de grond het gebouw binnendringt. Dit is vooral relevant voor gebouwen met een kruipruimte of onverwarmde kelder. Door de warmteoverdracht vanuit de grond te verminderen, kan vloerisolatie de behoefte aan extra verwarming verminderen en energiebesparingen opleveren.
 • Geluidsisolatie:
  Naast energiebesparingen kan vloerisolatie ook bijdragen aan geluidsisolatie. Het kan geluidstransmissie van buiten naar binnen of tussen verschillende verdiepingen verminderen, waardoor een rustigere en meer comfortabele leefomgeving ontstaat.

De daadwerkelijke besparingen die worden behaald met vloerisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van de isolatie, het isolatiemateriaal, de lokale klimatologische omstandigheden, het energieverbruikspatroon en de energieprijzen. Collectief Duurzaam helpt u om een nauwkeurige beoordeling te krijgen van de potentiële besparingen die vloerisolatie in uw specifieke situatie kan opleveren. Wij kunnen u ook helpen bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en het berekenen van de terugverdientijd.

Collectief Duurzaam heeft  een besparing rekentool ontwikkeld om het voor woningeigenaren makkelijker te maken om zelf de mogelijke besparing te berekenen. Via onderstaande button kunt u gebruik maken van de rekentool.

Werkwijze vloerisolatie

De werkwijze voor vloerisolatie kan variëren afhankelijk van het type vloerconstructie en het gekozen isolatiemateriaal. Hier is een algemene werkwijze die vaak wordt gevolgd:

 • Voorbereiding:
  Voordat je begint, zorg je ervoor dat de vloer schoon en vrij van vuil, puin of eventuele vochtproblemen is. Controleer ook of er eventuele reparaties of behandelingen nodig zijn voor de vloerconstructie, zoals het dichten van scheuren of het repareren van beschadigde delen.
 • Selecteer het isolatiemateriaal:
  Kies het juiste isolatiemateriaal dat geschikt is voor jouw vloerconstructie en isolatiebehoeften. Overleg met een isolatiespecialist of aannemer om het meest geschikte materiaal te bepalen op basis van thermische prestaties, vochtbestendigheid, brandveiligheid en andere relevante factoren.
 • Plaatsing van de isolatie:
  Afhankelijk van het type vloerconstructie kan de isolatie tussen de vloerbalken, bovenop de vloer of onder de vloer worden geplaatst. Bij een houten vloer kan de isolatie tussen de balken worden geplaatst, terwijl bij een betonnen vloer de isolatie meestal bovenop de vloer wordt gelegd. Volg de instructies van de fabrikant voor het correct plaatsen van de isolatie en zorg ervoor dat er geen kieren of openingen zijn waar warmte kan ontsnappen.
 • Afdichting van naden en kieren:
  Controleer of er naden, kieren of openingen zijn tussen de isolatiematerialen en de vloerconstructie en zorg ervoor dat deze goed worden afgedicht. Dit kan worden gedaan met behulp van tape, afdichtmiddelen of andere geschikte methoden om luchtlekken te voorkomen.
 • Afwerking:
  Nadat de isolatie is geplaatst en de naden zijn afgedicht, kun je de vloer afwerken met de gewenste vloerafwerking, zoals vloerbedekking, laminaat, tegels, etc. Zorg ervoor dat de afwerking compatibel is met de isolatielaag en de gewenste esthetiek en functionaliteit biedt.

Het is belangrijk op te merken dat de werkwijze en specifieke stappen kunnen variëren op basis van het type vloerconstructie, isolatiemateriaal en andere factoren. Collectief Duurzaam helpt om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met vloerisolatie en werkt volgens de geldende kwaliteitsnormen en richtlijnen.

Kosten vloerisolatie

De kosten voor vloerisolatie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de te isoleren oppervlakte, het type isolatiemateriaal en de specifieke kenmerken van de woning. Collectief Duurzaam helpt u om een offerte op maat aan te vragen bij een professioneel isolatiebedrijf.

Over het algemeen worden de kosten voor vloerisolatie berekend op basis van vierkante meters (m²) te isoleren oppervlakte. De gemiddelde prijs varieert meestal tussen de €30 en €45 per m², inclusief arbeidskosten en materiaalkosten. Houd er rekening mee dat deze prijsindicatie slechts een ruwe schatting is en de werkelijke kosten kunnen verschillen.

Naast de kosten voor de isolatiewerkzaamheden zelf, kunnen er nog andere kostenposten zijn, zoals eventuele voorbereidende werkzaamheden, het verwijderen van puin (indien nodig) en het maken van openingen in de fundering. Deze kosten kunnen ook variëren, afhankelijk van de specifieke situatie van de woning.

Het is in de meeste gevallen raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven om een goed beeld te krijgen van de kosten en de aangeboden diensten. Daarnaast kunnen er ook subsidiemogelijkheden of andere financiële regelingen beschikbaar zijn die de kosten van vloerisolatie kunnen verlagen. De energiebesparingsadviseurs van Collectief Duurzaam kunnen hierin ondersteunen of verzorgen de subsidieaanvraag van A tot Z. Ook zijn er duurzaamheidleningen beschikbaar tegen aantrekkelijke rentes. Klik op de onderstaande button voor meer informatie over duurzaamheidsleningen.

Warmtefonds

// Voordelig isoleren

Materialen vloerisolatie

U kunt de vloer laten isoleren met een aantal soorten isolatiemateriaal. De verschillen tussen de materialen zijn klein maar in sommige situaties zijn niet alle materialen geschikt. Collectief Duurzaam werkt samen met landelijke partners die ieder gespecialiseerd zijn met de nieuwste en meest gangbare producten voor het isoleren van de vloer.

PIF Isolatiefolie

PIF is een meerlaagse isolatiefolie, opgebouwd uit luchtkamers en reflectiefolie. Licht van gewicht, dun en super makkelijk te verwerken. Met PIF is isoleren snel, schoon en safe.

De voordelen van PIF Isolatiefolie

Hoge isolatiewaarde

Duurzaam product

100% recyclebaar

Robuuste isolatiefolie

PIF
PUR

PUR-Schuim

PUR-schuim is een wit isolatieschuim dat in vloeibare vorm in de spouw wordt ingebracht en daar langzaam uithardt. De vloeistof zet op een natuurlijke en geleidelijke manier in de spouw uit en vult hierbij alle naden en kieren.

De voordelen van PUR-Schuim

Zeer hoge isolatiewaarde

Vochtwerend en waterafstotend

Zeer goede afdichting van alle kieren en naden

Er zijn geen HFK blaasmiddelen nodig om het toe te passen

Tonzon Isolatiefolie

Tonzon is een meerlaagse isolatiefolie, opgebouwd uit luchtkamers en reflectiefolie. Licht van gewicht, dun en super makkelijk te verwerken. Met Tonzon is isoleren snel, schoon en safe.

De voordelen van Tonzon Isolatiefolie

Hoge isolatiewaarde

Duurzaam product

100% recyclebaar

Tonzon
Icynene

Icynene

Icynene is een op water gebaseerd polyurethaanschuim dat wordt geïnstalleerd als een spray-on isolatiemateriaal. Het schuim wordt op de te isoleren oppervlak gespoten waarna het uitzet. Doordat het uitzet worden alle kieren en naden opgevuld waardoor koude lucht geen kans meer heeft om je huis binnen te dringen.

De voordelen van Icynene

Hoge isolatiewaarde

Het product is op waterbasis

Geen schadelijke stoffen

Dampdoorlatend

// Bespaar flink op de energierekening

Vraag je offerte voor vloerisolatie online aan!

Na uw offerteaanvraag plannen wij samen met één van onze isolatieadviseurs een adviesgesprek met u in om de situatie te beoordelen. Na de beoordeling en het bespreken van uw wensen, stelt de isolatieadviseur direct een offerte op voor de gekozen maatregelen!

Overige isolatiemaatregelen

spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Bodemisolatie

Bodemisolatie

Dakisolatie

Dakisolatie

Verdiepingsvloerisolatie

Verdiepingsvloerisolatie

Spouwsweep

Spouwmuurisolatie verwijderen

Welk isolatiebedrijf voor vloerisolatie?

Om een goed isolatiebedrijf te vinden, zijn er verschillende stappen die Collectief Duurzaam volgt wanneer wij bedrijven selecteren voor een partnerschap:

 • Ervaring:
  Isolatiebedrijven die namens Collectief Duurzaam huizen isoleren hebben allen aantoonbaar ervaring. Hierbij kijken wij naar de ervaring van de isolatiespecialisten, adviseurs en leidinggevenden.
 • Certificaten en Diploma’s:
  Wij Controleren of het isolatiebedrijf gecertificeerd is bij één van de twee bestaande certificeringsinstanties; SKG-IKOB of Insula Certificatie. Deze certificeringen geven aan dat het bedrijf voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en richtlijnen.
 • Klanttevredenheid:
  Klanttevredenheid staat bij Collectief Duurzaam hoog in het vaandel. Dit houdt niet op zodra wij onze klanten koppelen aan een geschikt isolatiebedrijf. Klanttevredenheid heeft het hoogste prioriteit voor ons. Collectief Duurzaam gaat enkel een samenwerking aan met isolatiebedrijven die veelal tevreden klant kent en adequaat handelen op klachten van haar klanten.
 • Verzekering en garantie:
  Wij controleren of het isolatiebedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft en garanties biedt op zowel de gebruikte materialen als de uitgevoerde werkzaamheden. Dit geeft de klanten Collectief Duurzaam gemoedsrust en bescherming in geval van eventuele problemen in de toekomst.

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een isolatiebedrijf. Collectief Duurzaam neemt de tijd om onderzoek te doen en verschillende opties te overwegen voordat wij een definitieve keuze maakt.

Isolatiecollectief in Nederland

Collectief Duurzaam organiseert regelmatig een isolatiecollectief in verschillende regio’s in Nederland. Maar wat houdt een isolatiecollectief nou eigenlijk in? in de context van woningisolatie, verwijst het naar een groep mensen die gezamenlijk besluiten om isolatiewerkzaamheden uit te laten voeren aan hun woningen. Dit kan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie of verdiepingsvloerisolatie zijn. Door samen te werken als collectief kunnen de deelnemers profiteren van verschillende voordelen, zoals kostenefficiëntie, gemak en het stimuleren van duurzaamheid. Hier zijn enkele aspecten van een collectief op het gebied van woningisolatie:

 • Kostenefficiëntie:
  Door als collectief op te treden, kunnen deelnemers profiteren van groepskortingen en gezamenlijke inkoop van isolatiematerialen en diensten. Dit kan resulteren in lagere kosten per woning in vergelijking met individuele isolatieprojecten.
 • Expertise en begeleiding:
  Een isolatiecollectief kan deelnemers voorzien van gezamenlijke expertise en begeleiding gedurende het hele isolatieproces. Dit kan variëren van het verstrekken van informatie over beschikbare isolatiemethoden en materialen tot het helpen bij het selecteren van betrouwbare isolatiebedrijven.
 • Vereenvoudigd proces:
  Door als collectief op te treden, kunnen deelnemers het isolatieproces vereenvoudigen. Ze kunnen gezamenlijk de planning, coördinatie en communicatie met isolatiebedrijven regelen, wat het hele proces efficiënter maakt.
 • Stimulering van duurzaamheid:
  Collectieve isolatie-initiatieven dragen bij aan het bevorderen van duurzaamheid en energiebesparing op gemeenschapsniveau. Door gezamenlijk isolatiewerkzaamheden uit te voeren, kunnen collectieven bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verlagen van de energiebehoeften in de buurt.

Het vormen van een collectief voor woningisolatie kan verschillende vormen aannemen, variërend van initiatieven via lokale overheden of energiecoöperaties. Het is voor Collectief Duurzaam belangrijk om samen te werken met betrouwbare partners en voldoende informatie in te winnen om ervoor te zorgen dat het collectieve isolatieproject succesvol en effectief is voor de woningeigenaren.

Beter energielabel na vloerisolatie

Vloerisolatie kan een positieve invloed hebben op het energielabel van een woning. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is op een schaal van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energie-onzuinig).

Door vloerisolatie te laten aanbrengen, kan de warmteoverdracht door de buitenmuur aanzienlijk verminderd worden. Dit betekent dat er minder warmte verloren gaat en dat de woning efficiënter kan worden verwarmd. Hierdoor kan het energieverbruik worden verminderd, wat resulteert in lagere energiekosten en een lagere CO2-uitstoot.

Vloerisolatie kan bijdragen aan een verbetering van het energielabel van een woning, vooral als de woning voorheen een lage isolatiewaarde had. Het exacte effect op het energielabel is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huidige isolatiewaarde van de woning, andere energiebesparende maatregelen die zijn genomen, het type isolatiemateriaal en de algehele energie-efficiëntie van de woning.

Het is belangrijk op te merken dat het energielabel niet alleen gebaseerd is op vloerisolatie, maar ook rekening houdt met andere aspecten, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, ramen en deuren, verwarmingssystemen en ventilatie. Het aanbrengen van vloerisolatie kan echter een significante bijdrage leveren aan het verbeteren van de energieprestaties van een woning en daarmee het energielabel. Klik op de onderstaande button voor met informatie over de wetten en regels rondom energielabels voor woningen.

Energielabel

Stijgende woningwaarde door vloerisolatie

Vloerisolatie kan een positieve invloed hebben op de waarde van een woning. Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers, omdat het energie-efficiënter is en lagere energiekosten met zich meebrengt. Hier zijn een paar manieren waarop vloerisolatie de woningwaarde kan beïnvloeden:

 • Energie-efficiëntie:
  vloerisolatie verbetert de energie-efficiëntie van een woning door warmteverlies te verminderen. Potentiële kopers zien dit als een positief aspect, omdat het hen in staat stelt om energie en geld te besparen op de lange termijn.
 • Lagere energiekosten:
  Door vloerisolatie kan de woning beter geïsoleerd worden, waardoor er minder warmte verloren gaat en de behoefte aan verwarming afneemt. Dit vertaalt zich in lagere energiekosten voor de bewoners, wat een aantrekkelijk verkoopargument kan zijn.
 • Comfort:
  Een goed geïsoleerde woning met vloerisolatie biedt meer comfort, doordat er minder tocht en koude plekken zijn. Dit kan aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers, omdat zij op zoek zijn naar een comfortabele leefomgeving.
 • Verminderde geluidsoverdracht:
  vloerisolatie kan ook de geluidsoverdracht van buiten naar binnen verminderen, waardoor de woning stiller en rustiger wordt. Dit kan vooral belangrijk zijn in drukke stedelijke gebieden of bij woningen die dicht bij wegen of andere bronnen van geluidsoverlast liggen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de exacte impact van vloerisolatie op de woningwaarde kan variëren, afhankelijk van andere factoren zoals de locatie van de woning, de algemene staat van onderhoud, het bouwjaar, de grootte en het type woning. Het is raadzaam om een professionele taxateur te raadplegen om een nauwkeurige inschatting te krijgen van de waardevermeerdering die vloerisolatie kan bieden voor een specifieke woning.

Overige verduurzamende maatregelen

Isolatie

Isolatie

warmtepomp

Warmtepomp

zonnepanelen

Zonnepanelen

isolatiekozijnen

Isolatiekozijnen

isolatieglas

Isolatieglas

Woningscan

Woningscan

Wil je meer weten of heb je hulp nodig?

Neem contact op met ons gespecialiseerde team. We adviseren je graag!

Inhoud